16 de juny 2012

CRÒNICA DEL RECITAL DE POESÍA POPULAR DE L'USLA A LA PLAÇA DE LA SALUT

Aquest passat dijous 14 de juny, l'USLA i la Xarxa de Barris, amb la col.laboració de la Tertúlia Literària de l'Ateneu i el grup de Dones amb Veu, i dins del cicle "Sant Feliu de Llobregat, la ciutat literària", van organitzar un Recital Poètic Popular a la Plaça de La Salut on les persones que es van apropar i les que ja estaven allà mateix a la concurreguda plaça van poder gaudir ben bé durant una hora i mitja d'un munt de poemes magnificament interpretats per persones pertanyents a diverses agrupacions literàries de la ciutat.




El recital es va dividir en dues parts: una primera on vàrem poder gaudir de poemes propis d'autors locals de Sant Feliu i una segona part on persones vinculades a la Tertúlia Literària de l'Ateneu i a Dones amb Veu vàren recitar poemes de poetes populars molt coneguts.

Tot seguit reproduïm parts del programa que ens va deixar aquesta magnífica jornada literària en ben mig de la Plaça de La Salut:

Primera parte:
Hoy, en nuestros pueblos y ciudades y también en Sant Feliu de Llobregat, muchas personas nos ofrecen su poesía fresca con las mismas constantes - actualizadas - que han estado presentes a lo largo de nuestra historia literaria. Personas como Sara Fernández, José Antonio Roldán, Antonio Carmona, José Martínez Giménez,...viven en La Salut, en Can Calders, en la Rambla y están consiguiendo con sus poemas ser un eslabón más en esta rica tradición de la poesía popular. Dos de ellos nos recitaron sus poemas: "Dime qué quieres de mí", " Habla", "Rocío y roca" y "Esperanza plateada".

Segunda parte:
Las huellas de la poesía popular a lo largo de la historia de nuestra literatura.
Poemas medievales: ·"Romance del Prisionero" y "Ondas del mar de Vigo".
Poemas del Renacimiento: "Quiero dormir y no puedo" y "¿Por qué me besó Perico?".
Poemas del Barroco: "¡Hola!, que me lleva la ola", "Que de noche le mataron" y "La más bella niña".
Poesía contemporánea de poetas como Antonio Machado ("Retrato", "Era un niño que soñaba", "El viaje" y "Caminante, son tus huellas"), Juan Ramón Jiménez ("Aquella tarde al decirle" y "Le he puesto una rosa fresca"), Miguel Hernández ("El niño yuntero", "Levántate jornalero", "Ante la vida, sereno" y "Rosario, dinamitera"), Federico García Lorca ("Canción del jinete" y "Muerte de Antoñito el Camborio"), Rafael Alberti ("El mar, la mar", "Si mi voz muriera en tierra" y "La Paloma") y Blas de Otero ("Campo de amor").
Como poema final "Galope" de Rafael Alberti, interpretado por muchos cantautores como Paco Ibáñez, ha sido siempre un canto a la libertad y a la justicia frente a las injusticias y abusos de poder.



    


Des de l'USLA organitzem aquests tipus de recitals, com aquest de La Salut o el que va tenir lloc recentment també a Falguera, amb el propòsit d'apropar i difondre la poesia popular als barris de Sant Feliu.

Us animem a participar a tots i totes!

USLA, Universitat Social Lliure Autogestionada