22 de nov. 2015

VIII JORNADES DELS DRETS HUMANS A LA CIUTAT: LA CIUTAT I EL DRET D'ASIL I REFUGI

No oblidem la nostra història (1939)...
Unes jornades vinculades als Drets Humans en la ciutat i dedicades al Dret d’asil i refugi de les persones migrants són avui, per diversos motius, més que oportunes. Tothom s’ha vist interrogat davant la continua arribada de refugiats en aquest any 2015 a les costes gregues i altres llocs del Mediterrani. La part més important d’aquestes persones procedia de Síria. Les imatges que arribaven a les nostres llars eren més que impactants i les morts i les llargues caminades en condicions infrahumanes amb que la vella Europa les rebia no eren sinó la punta d’un iceberg d’un problema global, més estès i cruel. Des de la societat civil se ha denunciat amb amarga impotència la incapacitat dels nostres dirigents per prevenir i planificar el que s’ha convertit per Europa en la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial.

En una primera instància admetem que aquesta crisi és una crisi humanitària, però es també una crisi política (El Mediterrani se han convertit en un mar marcat per la sinistralitat). Els governs europeus han estat incapaços d’arribar a acords significatius que permetin alleujar tant de sofriment. Hem d’admetre que aquesta crisi de refugiats ni és passatgera ni està causada per un únic conflicte. Ha deixat al descobert la incapacitat i, en alguns casos, la passivitat europea per reduir els nivells de violència d’origen, l’absència de canals segurs per fer efectiu el dret a la protecció internacional i la desunió i egoisme de la que Europa ha fet gala.

Aquesta crisi de refugiats no pot tampoc fer-nos oblidar l’èxode planetari existent. Són més de seixanta milions de persones les que avui estan desplaçades en el món. En uns casos fugen cap “països d’acolliment (?)” i en altres es desplacen dintre dels propis territoris. Guerres civils, violències diverses (ètniques, religioses, de gènere...), catàstrofes  naturals i mediambientals, revoltes armades i crim organitzat, pobresa severa... donen vida, són la causa d’aquesta monumental “marea” que ens afecta i ens incumbeix.

Les ciutats han estat les primeres en denunciar l’actual situació. Han fet arribar la seva mirada a governs per que acompleixen amb les seves obligacions. Estan fent un esforç per organitzar-se i oferir els seus serveis pal·liatius i humanitaris (juntament amb la ciutadania i les seves organitzacions solidàries) per donar una acollida el més digna possible a les persones que arribin. De tot això volem parlar en aquestes jornades.


...per entendre millor l’actual història dels humans (2015).