22 de febr. 2016

CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE EL FRONT POPULAR (80é aniversari de les eleccions del 16 de febrer de 1936)



No hi ha mes, setmana o dia que no tinguem una efemèride que celebrar. Ni ha de més nostrades o de més superficials. El cert és que el calendari sempre ens reclama per posar el retrovisor al lloc adient i recordar allò que tal vegada tingué una importància cabdal en la conformació de la nostra realitat i el nostre present. Precisament per aquesta qüestió, o potser per mostrar-lo com un exemple paradigmàtic de lluita en comú, la USLA organitza unes jornades per debatre el pes i la importància de la experiència del Front Popular a Espanya, Catalunya i Sant Feliu coincidint amb el seu 80é aniversari.


El mes de febrer de 1936
No recordo bé qui va pronunciar aquella frase que deia: a Europa, als anys 30’s, només podies mirar o a Roma o a Moscou! La cita val per mostrar que, al llarg dels anys centrals de la dècada, la situació política estava tan polaritzada que les vies alternatives i autònomes tenien poca premsa i menys futur. A un cantó les opcions feixistes (Alemanya, Itàlia), a l’altre el fantasma del comunisme (URSS) en mig les “democràcies” liberals europees (estorades i paralitzades). El cert és que el fenomen del feixisme es mostrava como una amenaça real i creixent que superava els països que l’havien generat com a forma política real.
A Espanya, amb l’arribada de la II República, els avenços socials assolits (els promulgats i els demandats) i la major presència de les forces obreres al carrer i a la política oficial havia generat una veritable onada de reacció dels sectors contraris a la República. Després de les diferents comtesses electorals i l’alternança al cap govern, les eleccions del febrer 1936 es mostraven com un “o tot o res”. L’alternativa de les esquerres va ser el Front Popular (a Espanya) o Front d’Esquerres (a Catalunya). El resultat fou reeixit; triomf a Espanya i Catalunya!
La resta de la història ja la coneixeu; la conxorxa militar / civil / eclesiàstica va preparar un cop d’estat per derrocar el govern legal i democràtic de la república.

Tal dia com avui, fa vuitanta anys...
Amb la intenció de oferir una visió sobre la natura, raons, motius, propostes, formes i resultats de les experiències vinculades a les polítiques de Front Popular, la USLA organitza, entre el 22 i el 24 de febrer, unes jornades temàtiques que tindran lloc a l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc (a les 19h)  Al llarg de tres sessions coneixerem quina ha estat l’arrel cultural i política d’aquesta proposta a Europa (dilluns, amb Oriol Pastor), els resultats de l’experiència espanyola i catalana (dimarts, amb Marià Hispano) o quins van ser els resultats a casa nostra (dimecres, amb J. M. Gelabert)
Els actes tindran un marc idoni donat que les xerrades coincideixen amb la presència de la més que recomanable exposició de José Ramón Urtasun “Navarra – 1936” que rememora els tràgics efectes que el cop d’estat tingué entre la població navarra.
En aquests temps d’incertesa política, de tàctiques i estratègies, d’escenificació de la política, de mostres, cada volta més preocupants, de l’augment de la xenofòbia i el racisme, de les escomeses virulentes del front reaccionari, trobar un moment per reflexionar sobre les alternatives i experiències que la història ens ofereix pot ser una bona opció per a les tardes d’una setmana de febrer.