5 de maig 2009

Jornades PoètiquesHomenatge a José Agustín Goytisolo




Dos actes, tres esdeveniments, per mostrar que la poesia de Goytisolo es de tots, captiva i emociona, que l’orgull que li propinaven els seus poemes segueix viu i el transcendeix, mes enllà dels deu anys que ens separen de la seva absència.
Dos actes, tres facetes, José Agustín Goitysolo era poeta, polivalent i fumador, la seva veu profunda i del carrer ens ha deixat una infinitat de fotogrames de la seva Barcelona i el seu entorn. Buscador de la llibertat, entenia que la alienació i les metròpolis impersonals no eren la solució per l’individu i així ho reflexa dins el mes antropològic dels seus poemaris, taller de arquitectura (1977), allà ens varem dirigir a la primera de les activitats programades per homenatjar-lo, al edifici Walden 7, en Sant Just Desvern, lloc on hi ha exposats poemes del llibre que va produir testa els seus budells, quan treballava amb Anna Bofill dins l’equip del abans projecte de l’arquitecte Bofill, amic del poeta. La mateixa Anna ens va il·lustrar amb un seguit de anècdotes i esdeveniments personals que van gaudir junts, però que van acabar desencantant a Goytisolo.




Anna Bofill en la seva intervenció amb Asunció Carandell, la vidua del poeta




Dos actes, tres poetes. El recital de poesia “Poesia o Muerte”, a la sala d’actes de l’Ateneu Santfeliuenc, va resultar el colofó final de les jornades, amb un repertori variat que va envoltar totes les facetes del autor: la reivindicació social, el poeta del poble, compromès i reconegut; el mes antropològic, aquell que comprenia i mirava de manera crítica els homes i la societat, de la que mai va eludir sentir-se integrat; y el poeta romàntic, tal vegada la part mes oblidada de Goytisolo, poemes d’amor, breus y sentits, que durant el recital varen ser acompanyats per el piano i donaren una divina sensació.

Mes de cent persones van gaudir i reviure la poesia de Goitisolo, i van descobrir i vam descobrir la coherència i la personalitat de un del s poetes contemporanis mes grans de la llengua castellana.
si vols llegir aquest text en castellà, pots visitar http://www.serendipiasf.blogspot.com/