23 de març 2015

Setmana de la Poesia '15. Dijous 26 a les 19'30h "Homenatge a Francesc Garriga"

La Setmana de la Poesia emplena Sant Feliu de veus i poesia cada primavera. Atents a la cita, des de la USLA volem aprofitar l'ocasió per recuperar la memòria de Francesc Garriga Barata, que ens ha deixat recentment, a través del documental "Una ombra al sol, Francesc Garriga Barata, Poeta"
L'acte tindrà lloc el dijous 26 a les 19'30h (Aula de Cultura de l'Ateneu Santfeliuenc), comptarà amb la presència de l'artista Toni Moreno i membres de la USLA faran un petit recital amb poemes de l'homenatgeat.
A continuació us oferim un text que és una aproximació a la vida i obra del poeta.
Us-hi esperem! 

Francesc Garriga Barata (Sabadell, 1932, Sant Cugat del Vallès, 2015), viatger, crític, estudiós, mentor, poeta. Un home tan irreverent com inabastable. 
Aquest documental intenta dibuixar-lo en la seva indefinició i fer, en definitiva, el que ell fa: parlar de coses abstractes amb paraules concretes. És possible que vosté no conegui a Francesc Garriga Barata, un poeta que no s'hi considera. I no és d'estranyar.La seva obra ha passat per un llarg purgatori silenciós que sembla acabar-se l'any 2012 quan guanya el premi Carles Riba, cinquanta anys després del seu primer poemari. 
Especialitzat en filologia germànica, va néixer a principis dels anys trenta a Sabadell, on visqué una joventut marcada per la guerra i el catolicisme. A través de la religió, viatjà a l'Amazònia sota l'ordre dels franciscans que posteriorment abandonà. 
Lamenta el passat, però, i lamenta haver-se'n de recordar a vegades, sempre sense voler. Les delimitacions estanques no li interessen, però s'ha de definir per fer entendre. Potser a causa d'aquesta falta d'etiqueta o de la impossibilitat de classificar-lo dins d'una generació, Garriga ha passat molts anys desapercebut com a poeta. Però és un home de màscares que ha exercit múltiples facetes, des de professor i mentor d'incomptables deixebles en diversos camps creatius - Fontbona, Fontcuberta, Manuel Huerga, Xavier Bosch...- a director de l'acurada revista d'art "FMR". 
Un home pel qual la solitud és essencial, sempre i quan aquesta es pugui trencar. Durant aquest documental trenquem el silenci de la seva peixera i entrem al seu refugi; una casa on les parets xiuxiuegen records i experiències. A través del seu pensament i dels seus verbs s'estructura un relat intimista on la paraula, sempre esmolada i pacientment llimada, pren les regnes del documental. Una narració a cau d'orella, com la seva poesia. 
Salutacions.