9 de juny 2016

CLOENDA DEL NOSTRE SEMINARI DE PATRIMONI


Dilluns 13 de juny fem la cloenda del nostre seminari amb una xerrada on volem apropar-nos a la qüestió de la relació entre patrimoni i memòria democràtica.


Per això ens hem posat en contacte amb les persones que estan tirant endevant el projecte col·lectiu "El futur monument a la presó de dones de les Corts"

La presentació anirà a càrrec de Núria Ricart, comencem a les 19h i recordeu que l'assistència és gratuïta!

Us adjuntem un resum on s'explica breument el projecte i altres informacions relacionades.
Us - hi - esperem!



Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts
Resum:
Impulsem un procés participatiu al districte de Les Corts per tal de reflexionar i donar forma a un monument dedicat a la memòria de les dones que van ser empresonades, -moltes d’elles per raons polítiques-, a la Presó de Les Corts (Barcelona).
Anomenada “Prisión Provincial de mujeres de Barcelona” durant la dictadura franquista (1939-1955). Va ser prèviament el govern de la Generalitat Republicana qui el va habilitar com a presó amb el nom de Correccional General de Dones. Durant la guerra civil va albergar a preses polítiques d’ideologia dretana i també del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Amb l’entrada de les tropes revoltades a Barcelona el Gener de 1939, la Presó dels Corts es converteix en la Presó Provincial de dones, regida per una ordre religiosa -Les Filles de la Caritat -segons la pràctica habitual a les presons femenines del règim franquista.
La repressió a les presons de dones franquistes no era només d’ordre polític o social, ho era també moral i per tant de gènere. Aquelles dones, emancipades, que s’havien posicionat políticament durant la república i la guerra; o que senzillament eren de família republicana,…havien de ser reeducades. En un medi hostil com era la presó, eren tractades des d’una posició paternalista bé com nenes esgarriades, bé com persones histèriques incapaces d’assumir el rol domèstic que els pertocava.
Ref:
Molina, Pilar La Presó de Dons de Barcelona. Les Corts (1939-1959) Ajuntament de Barcelona, 2010
Hernández, Fernando La Prisión Militante. Las cárceles franquistas de mujeres de Barcelona y Madrid (1939-1945”) TD, Universidad Complutense de Madrid, 2011
Ricart, Núria; Guixé, Jordi (Eds.) MEMORY AND CITINZENSHIP. INTERDISCPLINARITY, RESEARCH & CREATIVE ACTION (I)  On the W@terfront  nr.36-1, April 14th, 2015 <http://www.ub.edu/escult/Water/water36_1/water36_1_TOTAL.pdf>

Hernández, Fernando MEMORIA DE LA PRISIÓN DE MUJERES DE LES CORTS. UN BALANCE (2006-2014) Y UNA MIRADA AL PRESENTE En: Ricart, Núria; Guixé, Jordi (Eds.) MEMORY AND CITINZENSHIP. INTERDISCPLINARITY, RESEARCH & CREATIVE ACTION (II)  On the W@terfront  nr.36-2, April 14th, 2015 <http://www.ub.edu/escult/Water/water36_2/water36_2_TOTAL.pdf>