3 de juny 2016

CONTINUA EL NOSTRE SEMINARI D'ARQUEOLOGIA I PATRIMONI


El nostre seminari continua i ja aborda la recta final amb dues sessions dedicades a les darreres investigacions realitzades a la xarxa de coves del sud-oest de la comarca del Baix Llobregat i al futur monument a la presó de dones de les Corts!

Aprofitem el post per invitar-vos a participar (activitat gratuïta) i afegir-vos tant els resums de les dues properes xerrades com l'audio de l'entrevista que ens van fer a Ràdio Sant Feliu (a el magazine El Mirall) 

Animeu-vos i paricipeu!Presència del nostre seminari al Fet a Sant Feliu

Entrevista a Jordi Jiménez i Adam Picón al magazine El Mirall a Ràdio Sant Feliu (105.3 fm) - primera mitja hora -


 
Dilluns 6 de juny 
Recerques arqueològiques a les coves del sud-oest del Llobregat (P. Martínez)

Resum:
Ara fa ja 38 anys que es van iniciar les recerques arqueològiques a diferents jaciments de la vall del Llobregat i extrem oriental del massís de Garraf. Si bé inicialment les recerques es van organitzar amb moltes dificultats, també des de l'inici tant l'equip d'arqueòlegs que treballava com les administracions que vetllaven per aquesta feina van ser conscients de la dimensió d'alguns dels jaciments que s'havien descobert i començat a excavar. D'entre tots els jaciments destaquen la cova de Can Sadurní (Begues) i les mines de Can Tintorer (Gavà), que són a dia d'avui jaciments cabdals pels estudis de la prehistòria i el neolític a tot Europa. Però junt amb aquests, les recerques que s'estan realitzant a altres jaciments d'aquesta zona del sud del Llobregat ens presenten cada any constants novetats i noves descobertes, les que impliquen també nous avenços en les recerques arqueològiques. En aquesta xerrada explicarem totes les investigacions que s'estan fent així com els jaciments que actualment s'estan treballant. 

Dilluns 13 de juny
Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts (Núria Ricart)
Resum:
Impulsem un procés participatiu al districte de Les Corts per tal de reflexionar i donar forma a un monument dedicat a la memòria de les dones que van ser empresonades, -moltes d’elles per raons polítiques-, a la Presó de Les Corts (Barcelona).
Anomenada “Prisión Provincial de mujeres de Barcelona” durant la dictadura franquista (1939-1955). Va ser prèviament el govern de la Generalitat Republicana qui el va habilitar com a presó amb el nom de Correccional General de Dones. Durant la guerra civil va albergar a preses polítiques d’ideologia dretana i també del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Amb l’entrada de les tropes revoltades a Barcelona el Gener de 1939, la Presó dels Corts es converteix en la Presó Provincial de dones, regida per una ordre religiosa -Les Filles de la Caritat -segons la pràctica habitual a les presons femenines del règim franquista.
La repressió a les presons de dones franquistes no era només d’ordre polític o social, ho era també moral i per tant de gènere. Aquelles dones, emancipades, que s’havien posicionat políticament durant la república i la guerra; o que senzillament eren de família republicana,…havien de ser reeducades. En un medi hostil com era la presó, eren tractades des d’una posició paternalista bé com nenes esgarriades, bé com persones histèriques incapaces d’assumir el rol domèstic que els pertocava.
Ref:
Molina, Pilar La Presó de Dons de Barcelona. Les Corts (1939-1959) Ajuntament de Barcelona, 2010
Hernández, Fernando La Prisión Militante. Las cárceles franquistas de mujeres de Barcelona y Madrid (1939-1945”) TD, Universidad Complutense de Madrid, 2011
Ricart, Núria; Guixé, Jordi (Eds.) MEMORY AND CITINZENSHIP. INTERDISCPLINARITY, RESEARCH & CREATIVE ACTION (I)  On the W@terfront  nr.36-1, April 14th, 2015 <http://www.ub.edu/escult/Water/water36_1/water36_1_TOTAL.pdf>
Hernández, Fernando MEMORIA DE LA PRISIÓN DE MUJERES DE LES CORTS. UN BALANCE (2006-2014) Y UNA MIRADA AL PRESENTE En: Ricart, Núria; Guixé, Jordi (Eds.) MEMORY AND CITINZENSHIP. INTERDISCPLINARITY, RESEARCH & CREATIVE ACTION (II)  On the W@terfront  nr.36-2, April 14th, 2015 <http://www.ub.edu/escult/Water/water36_2/water36_2_TOTAL.pdf>

Res més, una abraçada.