22 d’abr. 2009





El passat dimarts 24 de març, es va presentar a l’Ateneu Santfeliuenc la Universitat Social Lliure Autogestionada, un projecte de l’Ateneu que té com a objectiu recuperar l’ideari educatiu dels orígens de l’entitat, a partir d’adaptar-lo a la realitat actual d’un món global. El projecte neix sota la màxima ateneista: “Aprendre per canviar el món. Comprendre el món per transformar-lo”. La funció educativa dels ateneus, originària del segle XIX, ha canviat. Ara l’Estat garanteix el dret universal a l’educació i, per tant, associacions com els ateneus ja no han de suplir els poders públics per garantir l’ensenyament entre les classes populars. No obstant, des de la USLA es reivindica la funció emancipadora de l’educació, no només com a patrimoni de l’Escola i de l’Estat. L’educació com a un dret humà que no ha de sotmetre’s només a les etapes educatives reglades, sinó que ha de ser permanent al llarg de tota la vida, d’aquí la importància del paper dels ateneus:

"Avui són moltes les entitats que poden ser autèntiques
“factories” de producció de coneixement. La idea de
construir una “universitat social, lliure i autogestionada”
va en aquesta direcció."


Segons els seus promotors, la USLA no és una universitat convencional, sinó un espai d’educació alternativa. Aspira a accentuar-ne la dimensió social sense perdre rigorositat.Es defineix com a lliure, en la tradició de la Institución Libre de Enseñanza i de l’Escola Moderna.Es qualifica com autogestionada, a partir d’una estructura administrativa pròpia i de la participació col·lectiva en les estructures de gestió.En la declaració d’objectius, que recullo literalment, es pretén:
- Ofertar un espai de formació i educació a aquelles persones que s’aproximen amb la voluntat de participar en el procés.
- Facilitar la transformació de les persones i dels medis territorials i socials. No pretendre resoldre les carències que té el sistema educatiu oficial.
- Volem que la gent amb la que es treballa s’impliqui en el projecte; i en aquest sentit, el projecte educatiu camini des de la participació i des de les formes de fer i el voler fer.
- Animar a la creació de produccions culturals pròpies i impulsar el desenvolupament cultural i educatiu del municipi.
- Promoure la dimensió inclusiva de l’educació facilitant l’accés als béns culturals i socials en condicions d’igualtat.
- Volem generar coneixement però també acció. És a dir, ajudar a la construcció d’una ciutadania crítica i activa, solidària i participativa. Millorar la qualitat educativa i democràtica del nostre entorn, unint el coneixement a l’experiència i la transformació.
- Concretar en forma d’experiència educativa els interessos diversos que es vagin produint a l’hora de programar i planificar.
- Construir elements i sistemes avaluatius que ajudin a la millora permanent de l’oferta educativa, clarificant la seva demanda.
- Frenar l’existència de la bretxa digital a partir de facilitar l’accés a les noves tecnologies.



Inicialment la USLA disposarà de dos departaments, el de literatura, i el d’història i memòria.La USLA ja té un programa d’activitats, el departament de memòria i història ha organitzat el seminari “Sant Feliu de Llobregat i el final de la Guerra Civil (70è aniversari)”, amb un seguit de conferències i activitats previstes per al mesos de maig i juny d’enguany. El de producció i creació literària farà el mes d’abril unes jornades poètiques amb motiu de l’aniversari de Goytisolo. També hi ha previst el IV Concurs literari Laurel, on poden participar els escriptors amb relats de fins a cinc pàgines, que han d’adreçar a l’Ateneu. Ens informen que a partir del 15 d’abril es podran consultar les bases del concurs al web o a la secretaria de l’Ateneu.Sobre aquestes activitats us informarem des del bloc de toies.com o bé us adreçarem al web de l’Ateneu.




nota publicada per el bloc TOIES de Sant Feliu de Lobregat, gentilment cedit
Fonts d’informació utilitzada:
“Universitat Social Lliure Autogestionada. Cap a un Ateneu del coneixement”, febrer de 2009.
Fotografies:
Imatges de la presentació del projecte de la Universitat Social Lliure Autogestionada. Fotògraf: Carles Olona.