28 de maig 2009

tren de l'exili


L’USLA va viatjar en el Tren de l’Exili per anar al Coll de Belitres a Portbou

El dissabte 23 de maig, convocats per la Universitat Social, Lliure, Autogestionada (USLA) de l’Ateneu Santfeliuenc, 35 veïns i veïnes de Sant Feliu vam anar a l’Estació de França de Barcelona per pujar al “Tren de l’Exili” que ens portaria fins a Portbou.

Aquesta sortida s’emmarcava dins la programació de les jornades que l’USLA ve celebrant durant els mesos de maig i juny a l’Ateneu Santfeliuenc, sobre Sant Feliu de Llobregat i el final de la Guerra Civil (70è aniversari).

Organitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, més de 400 persones van commemorar el 70è aniversari de l’exili republicà. 270 vam viatjar en el “Tren de l’exili” refent el camí que van seguir milers de republicans l’any 1939. Entre el passatge, hi havia representants d’entitats de l’Associació d’Expresos Polítics, de l’Amical de Mauthausen, de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, així com el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura i la directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, entre altres.

Una vegada a Portbou i després d’haver estat rebuts pels alcaldes de Portbou i de Cervera de la Marenda, així com per un centenar de membres de l’entitat francesa Fills i Filles de l’Exili Republicà, es va iniciar la marxa a peu al Coll dels Belitres refent el camí que van recórrer uns 100.000 exiliats i exiliades que es dirigien a França l’any 1939.



Una vegada a dalt del Coll de Belitres es va inaugurar la senyalització del memorial de l’Exili, integrada per dos mirador (un sobre Portbou i l’altre sobre Cervera de la Marenda) amb una cartellera explicativa i 4 monòlits que recordaran per sempre l’èxode de milers de republicans l’any 1939.

El tren de l’exili i la inauguració d’aquest Memorial de l’Exili formen part de les actuacions programades pel Memorial Democràtic de la Generalitat amb motiu del 70è aniversari de l’exili. Es calcula que des de finals de gener fins el 10 de febrer de 1939, van travessar la frontera francesa entre 400.000 i 500.000 ciutadans i ciutadanes procedents de tot l’Estat. Uns 220.000 eren soldats i la resta població civil, la majoria dones i infants. Fugien del franquisme, en l’èxode més important viscut mai a Catalunya.

Us recordem que la propera sortida serà el 13 de juny als Espais del Front del Segre (visita als espais de la Batalla del Segre, Refugi antiaeri de l’Església de Santa Maria d’Agramunt, Front del Segre i el “Merengue”). Qui vulgui venir, només ha de fer la reserva a les oficines de l’Ateneu Santfeliuenc.