24 de set. 2012

SORTIDA USLA: TRES POETES I UN EXILI

TRES POETES I UN EXILI

Aquest proper dissabte 29 de setembre, la Universitat Social Lliure i Autogestionada ha organitzat una sortida, que sota el títol de Tres poetes i un exili, vol fer homenatge a tres escriptors que van patir l’exili amb motiu de la Guerra Civil: Antonio Machado, Clementina Arderiu i Carles Riba. Aquesta sortida, que s’efectuarà amb autocar, visitarà la localitat francesa de Colliure, el Coll de Belitres i el Memorial Walter Benjamin de Portbou. 

L'agenda d'aquesta sortida és la següent:

Matí:

7 h.........Sortida en autocar des de la Plaça de l'Estació.
10 h.......Arribada a Colliure.
10.30 h..Homenatge a Antonio Machado al cementiri de Colliure.
11-12 h..Visita al poble de Colliure.
13 h.......Arribada al Coll de Belitres i homenatge a Carles Riba i Clementina Arderiu.

Tarda:

13.45 h..Arribada a Port Bou i dinar. Just desprès, visita al memorial de Walter Benjamin.
18-21 h..Sortida i arribada a Sant Feliu.

Per a inscripcions i més informació, podeu adreçar-vos a la secretaria de l’Ateneu, de dilluns a divendres de 17 a 22 h. 
Des d'un punt de vista històric, farem una aproximació a l'exili de 1939 i les condicions en què es va desenvolupar a la frontera entre Catalunya i França. Parlarem dels passos per al Pertús i Portbou (coll de Belitres) i farem referència als camps de concentració a Argelers, a Colliure (Castell dels Templers), a Portvendres (Port des del qual es van embarcar nombrosos exiliats cap a Algèria). A Port Bou podrem conèixer i visitar el Memorial W. Benjamin.

Des d'un punt de vista de la literatura ens centrarem en tres poetes reconeguts, Antonio Machado, Carles Riba i Clementina Arderiu, que formen part del nombrós grup de "intel · lectuals" republicans que van haver d'assumir l'exili des de la derrota i la persecució de les forces franquistes. Constitueixen tres exemples més de la llarga nòmina de persones que amb la seva marxa van deixar un país descapitalitzat culturalment. Els tres van passar junts a l'exili el mateix dia i pel mateix lloc, i els tres van ser uns ferms defensors de la legalitat republicana.

Us deixem un breu video realitzat per tve ara fa tres anys sobre l'exili del poeta Antonio Machado: