10 de març 2013

Jornades sobre drets humans a la ciutat: "Exclusió social i pobresa en temps de crisi"


Del dijous 14 al dimecres 20 de març, la Universitat Social Lliure i Autogestionada (USLA) i l'Associació per al Foment de l'Amistat entre els Pobles (AFAP), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, el Consell Solidari de Sant Feliu de Llobregat, l'Associació CINEBAIX i la Diputació de Barcelona, han programat unes jornades sobre drets humans a la ciutat titulades "Exclusió social i pobresa en temps de crisi" que versarán sobre com està afectant la crisi als sectors més vulnerables de la nostra societat.
Com és habitual, l'entrada és gratuïta, i tindran lloc de 19:30 a 21 hores a l'Aula de Cultura de l'Ateneu Santfeliuenc, situat al carrer Vidal i Ribas, 23-25 de Sant Feliu de Llobregat.


A continuació, fem una introducció sobre l'objectiu d'aquestes jornades i us adelantem la programació de les mateixes, així com unes breus referències sobre els ponents:



“  SÍ, PODEM “


Cada any (i ja en van quatre), la Universitat, Social, Lliure i Autogestionada (USLA) i l’Associació per al Foment de l'Amistat entre els Pobles (AFAP) aborden, en unes jornades, aspectes relacionats amb els drets humans a la ciutat. Aquest any volem reflexionar sobre com està afectant la crisi als sectors més vulnerables de la nostra societat: aquells que ja no compten per a res (estan o se senten exclosos) i aquells que viuen en les seves pròpies carns la “diversitat” de la pobresa (ja que no és ni un concepte, ni una realitat homogènia).

L’exclusió social, cultural i política és una bufetada inquisitiva dirigida als nostres sistemes democràtics. La pobresa “en temps de crisis” és profundament selectiva amb la nostra ciutadania. No tots ni totes la viuen de la mateixa manera. Hi ha persones –i no són poques- que ja s’allunyen del llindar del que és necessari per viure amb dignitat i que veuen reduïts els seus drets de ciutadania. Són dones corrents, nens i nenes corrents; gent gran i jubilats corrents; joves i precaris de tot tipus; immigrants, autòctons i apàtrides sense identitat; sense sostre i desnonats estafats per institucions financeres que practiquen el robatori del guant blanc. Els coneixem des de la proximitat i seria bo que també els coneguéssim des de la solidaritat i el compromís actiu.

Conèixer per actuar, reflexionar per alimentar consciències, compartir experiències i propostes per socialitzar millor les nostres vides amb la il·lusió posada en una altra societat possible, constitueixen objectius clars d’aquestes jornades. Ens agradaria contrastar y contrarestar aquelles posicions avui hegemòniques en el poder polític i econòmic que ens omplen amb matraques fonamentalistes i deterministes –sempre perfumades amb essències especulatives- amb allò de que tot és “inevitable i insubstituïble”. Volem dir-los que som moltes les persones que avui fem nostre el crit col·lectiu  “ SÍ, PODEM”





Dia 14 de març, dijous 

CONFERÈNCIA INAUGURAL

Crisi econòmica: només econòmica?

Caracterització i conseqüències sobre els drets de les persones


Antón Costas

Doctor en Economia i Catedràtic de Política Econòmica de la UB. Vicepresident del Cercle d' Economia.

El seu interès acadèmic i les seves publicacions se centren especialment en l'estudi dels processos de formació de polítiques públiques, analitzant el paper que juguen les idees, els interessos i les institucions en aquests processos. En particular ha analitzat processos de reforma econòmica. Ha publicat una dotzena de llibres i nombrosos articles i assajos sobre aquestes qüestions. Les seves publicacions més recents es relacionen amb l'anàlisi de les causes, efectes i respostes a la crisi de 2008. Els seus últims llibres sobre aquesta qüestió són: "La crisi de 2008. De l'Economia a la Política i més enllà" i "La torre de la arrogancia. Políticas y mercados después de la tormenta". editorial Ariel, 2011.




Albert Recio

Doctor en economia. Professor del Departament d'Economia aplicada de la UAB. Ha impartit docència, també, en Economia del Treball i Polítiques Soci-laborals. Ha participat activament en els moviments socials. És membre i impulsor del moviment d'economia crítica





Dia 18 de març, dilluns

TAULA RODONA: 
El rostre humà de l'exclusió i la pobresa

PONÈNCIES

Respostes cíviques. Les interpretacions del 15 M.

La dació en pagament amb caràcter retroactiu i la Iniciativa Legislativa Popular.

Els joves més precaris i més exclosos.


José Adelantado

Llicenciat en Ciències Econòmiques, doctor en Sociologia i professor d'aquesta matèria a la UAB. Impulsor del Seminari d'Anàlisi de Polítiques Socials (SAPS) i investigador de l'IGOP (Institut de Govern i polítiques públiques). S'ha especialitzat en políticas públiques de benestar.

Un representant  de la PAH
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha estat promotora de la iniciativa legislativa popular per l'habitatge digne, admesa a tràmit pel Congrés dels Diputats.




Toni Mora
És actualment Secretari de CCOO del Baix Llobregat. Ha treballat en diferents empreses (neteja de vehicles, metall, sector químic, ...). Va ser impulsor d'Acció Jove - Joves de CCOO i dinamitzador de polítiques socials i d'immigració


Dia 19 de març, dimarts

TAULA RODONA: 
Construint alternatives a la crisi

PONÈNCIES

Tornar a la comunitat. El cooperativisme.

Finances ètiques i solidàries.

Autogestió de serveis: L'experiència de Cinebaix.


Miquel Miró

Llicenciat en Ciències Físiques. Ha estat vinculat a l'impuls de l'energia solar fotovoltaica i ha estat fundador de cooperatives relacionades amb el sector. Va ocupar la direcció de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Actualment és el director de la Fundació Seira-Fundació per a la Innovació i Projecció del Cooperativisme.

Gabriel Abascal
Advocat i Màster en Administració Pública a la qual treballa. Ha estat impulsor del Fòrum Mundial d'Autoritats Locals i d'activitats dirigides a la construcció d'alternatives econòmiques al servei de les persones al Brasil. Actualment és President de FIARE-Catalunya impulsora de finances ètiques i solidàries.

Xavier Rubio
Llicenciat en Geografia Humana, va formar part de la "Comissió d'experts per a la Revisió del model d'Organització territorial de Catalunya". Regidor a l'Ajuntament de Manresa va impulsar les poíticas d'economia social i cooperativa, i impulsor de Territoris cooperatius a la Catalunya Central. És membre de FIARE.

Xavier Bachs
Ha exercit de docent en educació secundària. Ha participat activament en els moviments pacifistes i solidaris (com el del deute extern). Va formar part del nucli impulsor per a la recuperació del cinema a Sant Feliu de Llobregat a través de la plataforma CineBaix. Avui forma part de l'Associació Cinebaix.





Dia 20 de març, dimecres

CONFERÈNCIA FINAL

Crisi i drets humans: els rostres de la vulnerabilitat a Catalunya

Jordi Sánchez
Llicenciat i Màster en Ciència Política. Ha desenvolupat activitat docent com a professor a la UAB i a la UOC. Ha estat president de la Fundació Jaume Bofill. En el Pacte Nacional per a l'Educació va coordinar i redactar el text de l'àmbit del servei públic educatiu. Des de 2010 forma part de la Sindicatura de Greuges de Catalunya com a adjunt general al Síndic.