6 de juny 2015

ELS CAMINS DE L'EXILI - 20 DE JUNY - TRES POETES I UN FILÒSOF (PORTBOU)

El dia 20 de juny continuen les nostres propostes més culturals i estiuenques! En aquesta ocasió us animem a participar a una ruta que ben segur us engrescarà a la vegada que us emocionarà.

 

Els camins de l'exili: tres poetes i un filòsof


Gener de 1939; la caiguda de Barcelona precipita cap a la frontera amb França a centenars de milers de persones. Entre ells, tres poetes: Antonio Machado, Clementina Arderiu i Carles Riba. El destí els fa coincidir en una fugida massiva i penosa. 
El final ja el sabeu, el poeta sevillà mor dies després i el seu cos reposa a Colliure com a símbol d'aquest estigma del segle XX: els exilis. El dos poetes catalans aconseguiran evitar els camps del sud de França i iniciaran un itinerari que els portarà de Port Vendres a París, Bierville, Burdeus, Montpelier i, al final, retorn cap a Barcelona.


Un any i mig després, el 25 de setembre de 1940, arriba a Portbou un perseguit Walter Benjamin. El filòsof alemany d'origen jueu era el símbol de l'exili que molts ciutadans iniciaren el dia que A. Hitler aconsegueix arribar al poder. Arriba a París el 1933, fuig davant l'arribada dels nazis; primer Lourdes, després Marsella, la policia alemanya trepitjant-li l'ombra....i finalment Portbou amb l'anhel de passar a Espanya (quina ironia) per arribar a Portugal i, després, als USA. Malauradament la policia espanyola el reté amb la voluntat de tornar-lo cap a França el dia següent. 
La darrera nit a l'hotel Francia de Portbou, una sobre dosi de morfina i fi de la persecució.


El dia 20 ens anem cap a Portbou! Ens acompanyes?

Si voleu rememorar tots aquest fets a la vegada que trepitjar un dels llocs emblemàtics de l'exili republicà (el Coll de Belitres) i fer la ruta de W. Benjamin a Portbou us convidem a que ens acompanyeu el dia 20 de juny a l'excursió que des de la USLA hem dissenyat.
Elements a considerar: 
- Sortirem de Sant Feliu a les 07'30h (lloc de trobada serà Pça. de l'Estació) En autocar ens desplaçarem cap Portbou per fer les dues activitats proposades. 
- La sortida té un preu que inclou el pagament del viatge d'anada i tornada en autocar.
- Els dinars corren a càrrec de cadascun dels viatgers. La USLA us indicarà alguns restaurants econòmics perquè pugueu triar.
- Cal preinscripció. Passeu per la secretaria de l'Ateneu (a partir del dia 10 de juny) entre les 17 i les 21h i el Xavi Ortega us apuntarà a la graella.