21 de set. 2010

Presentació de l’Atles de la Guerra Civil a Catalunya



El dimecres 15 de setembre, la càtedra de Memòria i Història de l’USLA va presentar el gran Atles de la Guerra Civil a Catalunya. La xerrada va comptar amb la intervenció Joan Villaroya, catedràtic d’Història Contemporània i coautor de l’Atles, presentat per l’historiador i geògraf local, Agustí G. Larios.


a l'esquerra el Joan Villarroya, coautor del llibre, a la dreta, l'Agustí García Larios durant la seva intervenció


La publicació a càrrec de l’editorial Dau, ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L’obra, coordinada pel Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) - Pavelló de la República, de la Universitat de Barcelona, és el resultat del treball d’un equip d'historiadors i cartògrafs que ha consultat desenes de biblioteques i arxius, tant nacionals com internacionals.
L'Atles descriu els principals episodis de la Guerra Civil i inclou més de quatre-cents mapes en què apareixen poblacions i localitzacions geogràfiques, la disposició de les tropes, el moviment dels fronts, l'avanç i el retrocés dels exèrcits i les columnes, els bombardeigs, la guerra al mar i la guerra aèria, etc. Inclou també fotografies, moltes de les quals són inèdites. Al llarg de disset capítols, el lector pot fer un seguiment exhaustiu del conflicte bèl·lic, en què destaquen els moments clau del cop d'Estat i els antecedents, les conseqüències del 19 de juliol, la guerra de columnes, la campanya de Mallorca i la participació catalana en la defensa de Madrid, l'evolució del front d'Aragó al llarg dels anys, la línia Segre-Noguera, la batalla de l'Ebre, la campanya de Catalunya i els Fets de Maig.
En definitiva, la publicació d'aquest Atles ens permet un coneixement més rigorós i profund de la Guerra Civil.