21 de set. 2010

S’inaugura l’exposició Espais de Memòria Democràtica de Sant Feliu de Llobregat


L’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc acull des del passat 9 de setembre l’exposició Espais de Memòria Democràtica de Sant Feliu de Llobregat, produïda per la càtedra d’Història i Memòria de l’USLA, amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. L’exposició es complementa amb una guia didàctica i pedagògica pensada per aproximar la nostra història a les escoles, i un itinerari urbà que pretén donar vida a aquests espais que estem recuperant per enfortir la nostra memòria col·lectiva.

Són dotze plafons, un per cada espai descrit de la ciutat, treballats i documentats per historiadors i estudiosos locals, i que reflecteixen també la visió i el testimoni directe de persones que van viure els fets, o bé de familiars que expliquen els seus sentiments i vivències.

A l’acte inaugural va intervenir Joan Díez, president de l’Ateneu Santfeliuenc, que es va congratular d’acollir a l’Aula de Cultura de l’entitat, una exposició tant digna i necessària com aquesta; la regidora de Cultura Lourdes Borrell i la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Maria Jesús Bono. Els membres del comissariat de l’exposició, Jordi Amigó, Àngel Merino i Mari Luz Morales, van fer una ràpida presentació dels continguts de cadascun dels espais de memòria, afirmant que “des de Sant Feliu de Llobregat volem retre homenatge als que van sofrir per la llibertat i la democràcia, als seus familiars i conciutadans. Volem exercir el nostre dret a la denúncia del silenci imposat i el nostre deure de no alimentar l’oblit”.

l'Àngel Merino durant la seva intervenció, a darrera la resta dels ponents


Afegint a continuació que “segurament la llista d’espais que apareixen es podria ampliar i seria bo que aquesta exposició animés historiadors i investigadors a fer-ho. Però estem satisfets d’aquest primer treball. Creiem que és una contribució més, encara senzilla, al conjunt d’actuacions que s’estan desenvolupant a tot Catalunya per recuperar el patrimoni memorial i que la creació del Memorial Democràtic ha dinamitzat i ha fet créixer”.

Finalment els organitzadors van expressar el seu desig que l’itinerari de Memòria Democràtica de Sant Feliu de Llobregat que es desprèn d’aquesta exposició, veiés una senyalització a l’espai públic i formés part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

L’exposició romandrà oberta fins el 30 de setembre, de dilluns a divendres de 19 a 21h i els diumenges de 12 a 14h.

si vols veure la resta de les imatges de l'acte pica aquí