5 de jul. 2012

CRÒNICA SOBRE LA TAULA RODONA: "EUROVEGAS, UN PROJECTE CONTRA EL BAIX LLOBREGAT"

Com ja sabeu, aquest passat dimarts 3 de juliol va tenir lloc a l'Aula de Cultura de l'Ateneu l'acte organitzat pel CECBLL i l'USLA titulat "Eurovegas, un projecte contra el Baix Llobregat". A part de la qualitat en les exposicions realitzades pels experts convidats, cal destacar la gran afluència de públic que es va apropar a escoltar els experts de la taula que van advertir sobre les greus conseqüències que tindria per la comarca un projecte com el que el magnate nord-americà Sheldon Adelson vol instal.lar a prop dels nostres pobles i ciutats. En aquest sentit, l'alcalde del Prat de Llobregat, en Lluis Tejedor, va voler donar un missatge optimista en el sentit de que hi ha temps i legitimitat suficient per poder aturar aquest despropòsit perquè la raó està del costat de la gent que s'oposa al projecte, que de fer-se trencaria, sens dubte, amb tot el treball de conservació del Parc Agrari del Baix Llobregat que s'ha anat fent durant més de 30 anys a la comarca.






A més de les persones que es van apropar a l'Ateneu, l'acte va tenir un important ressó mediàtic de bastants mitjans de comunicació que hi eren presents, dels quals destacarem els següents: 


Crònica sobre l'acte realitzada per El Prat Televisió:



Crònica del diari Fetasantfeliu.cat:

http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/14053/mes-de-150-persones-assisteixen-a-lacte-informatiu-contrari-a-la-installacio-deurovegas?utm_campaign=feta&utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Crònica del diari elbaix.cat, que a continuació reproduïm:

http://www.elbaix.cat/2012/07/04/sant-feliu-acull-un-acte-contra-eurovegas-amb-mes-de-300-persones/


Sant Feliu acull un acte contra Eurovegas amb més de 300 persones


L’acte organitzat per el Centre d’Estudis Comarcals i l’Universitat Lliure Autogestionada (USLA), va girar entorn de perquè aquestes i d’altres organitzacions diuen NO a Eurovegas

Va presentar i moderar l’acte Angel Merino en nom de l’USLA. Merino va voler deixar clar que l’acte era contra la instal·lació d’Eurovegas al Baix Llobregat. “Som una nació, tenim dret a decidir. D’aquesta frase el President Mas s’ha oblidat del dret a decidir” va declarar referint-se a la manca d’informació i de transparència del Govern de la Generalitat, així com de la inexistent participació de la societat civil en una decisió tant important com la instal·lació d’un macrocomplex de les característiques d’Eurovegas.
Va iniciar les intervencions Jaume Sans, de la Plataforma Aturem Eurovegas. Sans va parlar de les primeres notícies que van tenir sobre la possible implantacio del complex, que van aparèixer a la premsa anglesa al 2011, com a exemple de la poca informació de la que s’ha disposat sempre sobre el tema. Jaume Sans va declarar “s’acusa a la Plataforma de que tota la informació la traiem de la premsa i que no podem parlar sobre res 100% segur, però fa 1 setmana la gent de Las Veguas Sands van ser al Baix i això si q no és discutible”.
Respecte al delta del Llobregat, Sans va argumentar que ja no hi ha més espai per construïr. “Contínuament tenim agresions sobre el territori, però Eurovegas no és una variant de carretera, ni l’ampliacio de l’aeroport, sinó que és una empresa privada que demana construir a una zona no urbanitzable, destruint el parc agrari del Baix, que suposa una part important de l’anella verda de Barcelona”, va declarar.
El representant de la Plataforma va acabar la seva intervenció desitjant  que Eurovegas no es construeixi “ni aquí ni enlloc” perquè comportaria un retrocés en drets laborals, en transparencia i qualitat democratica, en l’ordenacio del territori i una pèrdua irreparable cultural, patrimonial i mediambiental. “Les persones de la Plataforma venim de móns diferents però totes volem aturar aquest projecte”, va sentenciar.
Seguidament va intervenir Lluís Parés, President d’Unió de Pagesos del Baix Llobregat. Parés va explicar que el seu sindicat “sempre ha patit pel territori” i va explicar els origens del Parc Agrari del Baix Llobregat. “Es va decidir crear un parc agrari cap a l’any 85, però aquest parc no va tenir mai unes direccions politiques clares. Si tenim un parc però a ultima hora deixem que es vagi degradant no servirà per a res”, va explicar referint-se a les possibilitats que encara queden per explorar dins el parc. El representant d’Unió de Pagesos va explicar que el sector agroalimentari es l’únic que està resistint la crisi, i que per exemple el Parc Agrari del Baix Llobregat que ja dona feina a 3000 persones, podria donar-ne a 500 families mes si s’apostés per ell.
Parés va ser molt crístic amb els socialistes i CiU, que donen suport a la construcció del macroprojecte amb l’excusa de l’atur. “En el cas del PSC els alcaldes prefereixen obeïr la disciplina del partit que defensar les seves ciutats i CiU que s’embolica amb la bandera catalana, està proposant vendre’s troços de Catalunya a un nord-americà, a esquenes d la ciutadania”
Posteriorment va intervetenir Roger Lloret, químic ambiental, que va parlar de l’afectació que Eurovegas podria tenir sobre els aqüífers del delta del Llobregat. Lloret va explicar que existeix una normativa europea refrendada x l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que protegeix els aqüífers i va il·lustrar la importància dels aqüífers explicant que aquest es pot comparar amb el Pantà de la Baells en capacitat d’emmagatzematge d’aigua.
“Si un país no es pot destruïr de cop, es va destruint a mossegadetes, i això és el que li està passant a Catalunya”, va sentenciar.
Després va intervenir Moisès Jordi, urbanista i membre de l’SCOT. “Tenim informació que no és oficial, però és l’única que ens podem creure, ja que el Govern no dóna cap informació”, va explicar Jordi, que va declarar “això és indigne, sobretot per associacions com el Centre d’Estudis, que han defensat sempre el delta del Llobregat”.
L’urbanista va defensar que el delta és la culminacio d’un esforç col.lectiu per dignificar un territori i un element bàsic per l’equilibri territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
“Desde la visió de l’urbanisme hem de reivindicar l’ordenació del territori des d’una perspectiva catalana, som referents a nivell europeu i inclús mundial. Eurovegas significaria un procés d’excempcionalitat en la nostra manera de fer, que seria absolutament nefast per al territori”,  va sentenciar. Segons el representant de l’SCOT, s’han de protegir el objectius que marca el Pla Territorial Metropolità, que és un consens territorial innegable per defensar el delta, i “que ara podria volar pels aires”.
Per il·lustrar la visió municipalista, va intervenir l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, que va iniciar la seva intervenció agraïnt al Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat la seva coherència per “defensar un territori al servei de les persones”.  Tejedor, a continuació, va citar un llibre d’urbanisme anomenat “Mosaic Territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”, editat fa 12 anys. A la introducció de Jaume Terrades, urbanista de renom, parla de que a vegades es substitueixen la planificació i la racionalitat territorial per l’eficiència econòmica. “Parlava d’Eurovegas”, va sentenciar l’Alcalde del Prat.
Tejedor va assegurar que “mentre tinguem un espai buit els especuladors del mon buscaran la manera d’ocupar-lo per enriquir-se”. Respecte al Govern de la Generalitat va declarar que “parlem d’Eurovegas perquè el Govern de Catalunya no en vol parlar fins que hagi dit q sí i ens nega la possiblitat d’opinar”.
No obstant, l’Alcalde ecosocialista va ser optimista: “crec q guanyarem la batalla. Si volem no vindra Eurovegas, perquè tenim la raó i la força del sentit comú. Ni que els pagesos es vulguessin vendre el territori no s’hauria fer, el territori és de tots i totes”.
Pel que fa a els arguments sobre l’atur, utilitats per els que avalen Eurovegas, Tejedor va defensar que no tindria cap problema “en anar a parlar amb els aturats i aturades a explicar el meu NO. L’efecte crida que provocaria Eurovegas multiplicaria per 4 les cues del SOC”. “Hem de defensar principis i valors de ciutadania, de comunitat. No els podem amagar perquè estem en crisi! No es pot imposar la irracionalitat, la comarca ha de lluitar! I el tema de les lleis…, ve un multimilionari i ens fa les lleis? No ho podem permetre!  Li hem de demanar al Govern de la Generalitat 1) informació, 2) que abans de decidir escolti i 3) que pensi en el futur”, va sentenciar Tejedor, que va arrencar forts aplaudiments entre les persones assistents.
Finalment va intervenir el President del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat (CECBLL), Carles Riba, que va explicar el perquè del posicionament del CECBLL. “Des del CECBLLvam fer una primera declaració que es diu Per un desenvolupament de qualitat, no al model que representa Eurovegas. No tan sols no a Eurovegas, sinó al model que representa, perquè darrera d’Eurovegas en podrien venir uns altres”. Per Riba, l’únic argument a favor d’Eurovegas és el de la suposada creació de llocs de treball, tots els altres son contraris al macroprojecte.
Segons estudis realitzats per el CECBLL, el cost del que l’erari públic hauria de pagar per la instal·lació del macrocomplex,  és més del doble del que invertiria Las Vegas Sands.
“Eurovegas significa el passat, el que cal éss reformar el sistema per posar al centre del sistema a les persones” va explicar Riba. El President del CECBLL va tancar la seva intervenció il·lustrant que en un sistema malalt que destrueix 120000 llocs de treball a l’any, “Eurovegas seriacom tirar aigua dins un cistell”.
Finalment, es va dur a terme un col·loqui, en el que les persones assistents -més de 300- van poder fer preguntes als ponents.