20 de des. 2015

VISITA A L'EXPOSICIÓ CAPS TALLATS. SÍMBOLS DE PODER (Museu d'Arqueologia de Catalunya)

ELS ALUMNES DEL NOSTRE CURS D'ARQUEOLOGIA SE'N VAN D'EXCURSIÓ!


Coincidint amb la jornada de reflexió, el 19 de desembre hem organitzat una sortida cultural per veure l'exposició "Caps Tallats" al Museu d'Arqueologia de Catalunya!
Han assistit membres dels dos cursos d'arqueologia que hem organitzat des de la USLA i altres amics de Sant Feliu de Llobregat que estimen el patrimoni, l'arqueologia i la història.
La visita l'ha organitzat l'autodenominat Seminari d'arqueologia i patrimoni de la USLA i forma part de les seves actuacions destinades a difondre els valors del patrimoni i el seu gaudi entre els /les ciutadanes de Sant Feliu.


Una vegada finalitzat el nostre curs d'arqueologia, del 2015, hem realitzat la típica sortida de fi de curs. En aquesta ocasió hem triat com a destí l'exposició "Caps Tallats. Símbols de poder" que ha organitzat el Museu d'Arqueologia de Catalunya. 

 Al voltant d'una troballa excepcional (la presència de cranis travessats per claus de ferro)  realitzada al llarg d'une excavacions recents al jaciment d'Ullastret, s'ha estructurat una exposició on es parla del fenomen dels rituals associats als caps i del cas particular dels caps tallats i clavats presents als jaciments de Puig Castellar i Ullastret.
El conjunt de cranis, els estudis realitzats i les tècniques més evolucionades utilitzades, els equips materials (elements de vestuari, armament) i el llenguatge artístic(estel·les, ceràmica amb conjunts iconogràfics), tot, dona una imatge complerta de les formes materials i les pràctiques que donen suport i justifiquen a una ideologia i formes de poder sustentades sobre la violència.
L'exposició finalitza amb la menció d'una frase de Walter Benjamin sobre la història i el pes del sofriment en la seva configuració!
Molt recomanable.

Per un altre cantó hem aprofitat la visita per trobar-nos de nou amb l'ara romana de Cartegena (coneguda com l'ara pacis), parlar dels elements arqueològics presents a la Torreblanca, del sarcòfag de la Torre de la Presó, el patrimoni i la utilització - manipulació política de l'arqueologia.

Jornada profitosa i molt agradable. Més aventures en breu.
Una salutació molt patrimonial.