Aquest passat dijous 24 de maig va tenir lloc la conferència organitzada per l'USLA "Còmic i franquisme" i que va exposar el Rubén González de manera extraordinària.
Per explicar la crònica de l'acte en sí, reproduïm un article de l'Anna Rovira publicat al diari Fetasantfeliu.cat
http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/13120/el-primer-comic-de-la-guerra-civil-va-ser-un-picasso
"El primer còmic de la Guerra Civil va ser un Picasso"
Des de sempre el còmic ha servit per adoctrinar els seus lectors
A la conferència feta sobre el còmic i el franquisme sota el nom “De la guerra de papel a las viñetas del franquismo”, Rubén González, membre del Cercle de Belles Arts i llicenciat en belles arts, va explicar quin paper van jugar els còmics durant la Guerra Civil i el franquisme.
Va fer saber a la audiència que el primer còmic de la Guerra Civil va ser una litografia feta per Pablo R. Picasso i que era un còmic mut. El nom d’aquest era “Sueño y mentira de Franco” i es dedicava a ridiculitzar al general amb la intenció de recollir fons pel bàndol republicà. Una altra revista d’aquest bàndol va ser La Traca, a qui van matar al director i als redactors, i va ser clausurada per les tropes franquistes.
Però durant la Guerra Civil no només es reflectien les misèries en còmics espanyols, sinó que el famós Lovezno té un còmic, “Sangre, sudor y garras”, en el que segons l’expert en còmic “arriba a Espanya per intentar solucionar els problemes de la guerra”.
Ja amb la dictadura la censura va fer de les seves i va fer servir els còmics per adoctrinar a la gent. Alguns dels exemples que va posar Rubén González són Flechas y Pelayos, Chicos o La ametralladora. Inclús el regim va arribar a canviar el nom de contes populars com la Caputxeta Vermella per “La Caperucita Encantada”, perquè òbviament no podia ser “roja”. Fins i tot van espanyolitzar a Superman com a Ciclón el Superhombre a qui li van arribar a canviar els colors originals pels de la bandera espanyola. I com no, no podia faltar un còmic sobre la vida de Franco, Soldado Invicto, segons Rubén González “amb un contingut nefast, però amb uns molt bons dibuixos”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada