2 de maig 2015

DE POETES I ASSASSINS (I)

NOVES DADES SOBRE L'ASSASSINAT DE FEDERICO GARCÍA LORCA 

Tot un seguit de dades (descobertes i publicades per la Cadena Ser) aporten llum sobre la mort del poeta Federico García Lorca. Un document escrit per membres de la "Jefatura Superior de Policia de Granada" clarifica els fets i confirma que la mort del poeta va ser un assassasinat d'estat, premeditat i ordenat als nous dirigents polítics sorgits a Granada després del cop d'estat de juliol de 1936.
Acusat de masó, homosexual i socialista i, després de la seva confessió, Federico va ser "passat per les armes" (al mateix temps que un altre reo del qual no tenim dades) a Viznar, a un barranc a prop de la Fuente Grande. 
El document és el resultat d'una investigació ordenada pel govern de Franco al juliol de 1965 davant de les demandes d'informació per part d'una escriptora francesa (Marcelle Auclair), amiga del poeta i que preparava un llibre sobre l'autor de Poeta en Nueva York. Ella mai va rebre aquest informe, la decisió dels ministres implicats en la investigació (Fernando María Castiella, Camilo Alonso Vega i Manuel Fraga) va ser de no donar llum a tota la informació generada o de fer-ho dins d'un marc jurídic manipulat i manipulable (com al llarg de tot el franquisme).

Amb tot això es confirma, primer, que la mort violenta del poeta va ser en realitat un acte de terrorisme d'estat (en funció de les acusacions que se l'imputen, el procediment emprat i la manca absoluta de garanties legals pel detingut) i segon, que tota la cúpula del franquisme estava informada dels fets i mai, mai van confessar la veritat!

Anys, molts anys després els granainos Lagartija Nick cridaven al seu tema El amor es la víctima que...

Donde nunca ha llegado el amor
llegará la policía.
Con algunos números de teléfono
escriben hoy poesía
 

FONT. http://cadenaser.com/ser/2015/04/22/cultura/1429721554_396463.html

Lagartija Nick, "El amor es la víctima" del LP "Su" (CBS/Sony) 1995