10 d’abr. 2015

CATALUNYA EN TRANSICIÓ. Reflexions entorn d'un procés controvertit

Si hom parla de transició i ho fa, en la mateixa frase o discurs, on es menciona el sintagma "estat espanyol" immediatament salten les alarmes. Per als nou vinguts al debat, la transició espanyola és la bestia dels dos caps, és la moneda de dos creus o el misteri de la santíssima trinitat! 
Uns trenta anys després de la seva defunció (confirmada amb l'arribada del PSOE al govern de la nació), encara avui no tenim clar quin ha estat el seu paper (real) i la seva transcendència  en una societat - estat - nació que deixava enrere més de quaranta anys de dictadura.
Sí per un cantó, tot el bloc que podríem anomenar "de los Pactos de la Moncloa" va cantar les excel·lències d'un procés "modèlic" (incloent-hi la producció d'estris mediàtics - ideològics com va ser la sèrie de V. Prego "La Transición") nombroses veus, silenciades fins a l'arribada del segle XXI però més sonores ara, parlen dels defectes estructurals, la manipulació ideològica i fàctica i l'amplia repercussió en la  nefasta i tràgica situació actual que dit procés va implicar.
L'actual situació, amb l'increment de les forces i les iniciatives independentistes, les veus que criden a un nou procés constituent, la desafecció política de la societat espanyola, els múltiples casos de corrupció política, la sensació de la incapacitat real de la població per decidir sobre la seva vida i destí, els moviments tipus 15-M i les seves derives polítiques, porta a reflexionar, una altre vegada, sobre tant "transcendent" procés.

Per tot això us convidem a les activitats que des de la USLA hem organitzat en relació a la Transició. 
En primer lloc, i des del dia 14  fins al dia 24 d'abril, podreu visitar (a l'Aula de Cultura de l'Ateneu Santfeliuenc) l'exposició Catalunya en Transició. És aquesta una producció del Memorial Democràtic i per això tindrem l'oportunitat de que sigui el mateix president de la institució, el Sr. Jordi Palou Loberdos, qui participi en l'acte d'inauguració que tindrà lloc el dia 14 d'abril a les 19'30h a l'Ateneu. El diumenge dia 19, a les 13h., organitzem una visita guiada per l'exposició.
En segon lloc, el dijous 16 d'abril (a les 19'30h i a l'Aula de Cultura de l'Ateneu) tindrem l'oportunitat de escoltar i dialogar  amb l'historiador C. Martínez que oferirà la conferència titulada "De la Transició admirada a la Transició contestada".
Us convidem doncs a participar de les dues activitats i  a compartir amb nosaltres aquests espais de reflexió i debat.
Salut i República!