18 d’abr. 2015

MÉS MATERIALS DE "CATALUNYA EN TRANSICIÓ" (imatges i cròniques)

El 14 d'abril va ser el dia triat per la USLA per inaugurar l'exposició "Catalunya en Transició" Tot just després dels actes oficials de l'ajuntament per commemorar el Dia de la República, amb el ressò de les paraules i els sons (magnífica la interpretació del Himno del Riego i Els Segadors per un jove trompetista de l'Escola Municipal de Música) un grup destacable de persones ens reunirem per donar el "tret" de sortida a aquesta exposició i els actes que l'acompanyen.


Aprofitem aquesta entrada per oferir-vos materials vinculats als actes. Per exemple, al facebook de l'Ateneu Santfeliuenc (http://on.fb.me/1yFwBQj) podeu trobar una galeria d'imatges de la inauguració.
Per un altre cantó, els nostres companys del Fet a Sant Feliu han publicat una crònica de l'exposició i els actes més una galeria d'imatges (http://bit.ly/1GZlLHB).
Publiquem a continuació la crònica de manera íntegra. 
Us animem a visitar els materials originals a les plataformes de cadascuna de les entitats a la vegada que els hi donem les gràcies per la difusió que fan de les nostres activitats!


Una exposició rememora els protagonistes i els fets més destacats de la Transició

 
Aquest diumenge es farà una visita guiada a la mostra que es pot veure a l'Ateneu Santfeliuenc
 
L’exposició, organitzada per l'USLA, es complementa amb la conferència de Carles Martínez “De la Transició admirada a la Transició contestada” i una visita guiada aquest diumenge. 
 
La inauguració, el 14 d’abril, va servir per retre homenatge i record a totes les persones que protagonitzaren el procés a Sant Feliu. 

 

Jordi de Amorós


Malauradament la nostra existència està plena de “llocs comuns” que remeten a fets insubstancials però que reben una atenció social  i mediàtica destacable (el futbol, la premsa del cor, les xarxes socials,  etc.) Per contra, hi ha fets que reclamen la nostra atenció per la seva transcendència (passada – present – i futura); l’actual demanda de revisió del marc “polític” que ens constreny i la seva resolució democràtica (parlem de la relació entre Espanya i Catalunya, però també de la vigència d’institucions retrogrades com la monarquia) és clara i contundentment fruit d’una Transició feble, incomplerta, manipulada, interessada, de mínims, dirigida, tutelada, etc.

Per tot això, i coincidint amb la celebració del 14 d’abril (Dia de la República), l'USLA volia posar a sobre de la taula eines i mecanismes de reflexió i debat davant del permanent escenari de debat constituent que ens hauria de portar, ara sí?, cap a la transició veritable que aquest país encara no ha observat.

Catalunya en moviment

Des del 14 fins al 24 d’abril es pot visitar l’exposició Catalunya en Transició a l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc. És una proposta del Memorial Democràtic de Catalunya que, des del seu naixement el 2013, té la vocació de ser un homenatge permanent als milers de catalans que es van comprometre, política i físicament, amb la consecució d’una societat democràtica.       

El discurs de l’exposició s’articula al voltant d’una vintena de panells per on discorren els principals actors i fets d’aquesta història coral. Apropaments al paper i importància de la feina realitzada per Associacions de Veïns, organitzacions estudiantils, la institució eclesiàstica, els partits polítics i l’Assemblea de Catalunya, els dits intel·lectuals. O els fets puntuals que marcaren els esdeveniments com l’agonia i mort del dictador – règim, la Marxa de la Llibertat, les diferents comtesses electorals, el restabliment de la institució de la Generalitat, l’onze de setembre de 1977, l’amnistia, els pactes de la Moncloa, la Constitució, etc.

En fi, una exposició que mereix una visita obligada per comprendre millor allò que ens va portar a ser el que som. Si voleu compartir aquesta experiència, aquest diumenge, dia 19 i a les 13h., es farà una visita guiada de l’exposició.

Homenatge als protagonistes

La inauguració de l’exposició va comptar amb la presència i paraula tant de la presidenta de l’entitat, com del president del Memorial Democràtic, Jordi Palou, l’alcalde de Sant Feliu, altres membres del consistori municipal i representants de l'USLA. L'ocasió va servir per retre homenatge a totes les persones que van protagonitzar el procés a casa nostra (de manera destacada al llarg de les paraules de l’alcalde, que els anomenà de manera personal a aquells que hi eren presents a l’acte o als absents).

De la mateixa manera i al llarg dels discursos tots els participants van reclamar una resolució “democràtica” de tots els problemes derivats d’aquest procés incomplert (resolució del conflicte Espanya – Catalunya, de la vigència de la monarquia, de l’absència de processos reals de recuperació de la memòria històrica -Veritat, Justícia i Reparació- etc.)

La proposta es va completar amb la conferència que dijous Carles Martínez va impartir sota el títol “De la Transició admirada a la Transició contestada”. Excel·lent revisió de tot el període la que ens va fer el nostre veí de Molins de Rei, historiador, professor d’institut, activista polític i sindical i espectador actiu de la Transició. Fonamentada i documentada, la seva visió, crítica però no destructiva, va servir per iniciar el debat entre un públic, una vegada més escàs per la qualitat i nivell de la proposta, que clarament mostrava la necessitat de revisitar el procés per aportar llum al que cada vegada més sembla una imperfecció premeditada, retallada i poc democràtica degut a la tutela que del procés feren les forces més autoritàries que van participar en el fet (l’exèrcit i l’obscur paper exercit per l’amic americà, per exemple).
 
Sí, ja ho sabem, res no és perfecte, tot és millorable! Però com? Discutir, opinar, investigar, dialogar i la paraula màgica “votar”. Tan fàcil però tan difícil.

Podeu veure la galeria d'imatges de la inauguració aquí (http://bit.ly/1beKn1T)